Uudised

"Täna avati Gustav Ernesaksa renoveeritud Oru tänava kodu". – Kalev.ee, 13.10.2009

Kadriorgu, Oru tänavale Gustav Ernesaksa maja avamisele kogunesid täna Laulutaadi õpilased, koorijuhid, hulgaliselt muusikategelasi ning maja taastamisega seotud organisatsioonide esindajaid. Maja avades rõhutas kultuuriminister Laine Jänes, et nii nagu on olemas Tartu vaim, on täiesti olemas ka Ernesaksa vaim - tema õpilastes ja õpilaste õpilastes ning selle tunde tekitamisele aitab kindlasti kaasa tema kodumaja avamine, teatas Kultuuriministerium.

"Ernesaksa eluajal oli tema kodu avatud kultuuritegelastele ja usun, et nüüdsest hakkab see maja hingama jälle selles vaimus, mis oleks ka Laulutaadile meeltmööda", sõnas Jänes.

Eesti Kontserdi juht Marko Lõhmus tõdes, et kuigi muusikasündmustest tulvil Ernesaksa juubeliaasta lõppes juba kümne kuu eest, võime me juubeliüritused lõppenuks lugeda alles nüüd. “Täna jõudsime Ernesaksa koju, mis on kaunim kui ei kunagi varem. Ernesaksa juubel on läbi, aga tema aeg kestab”, ütles Lõhmus.

Aastaid tühjalt seisnud maja omandas Eesti Kultuurkapital Ernesaksa pärijatelt 1997. aastal. Möödunud aastal alanud renoveerimistöödega jõuti Eesti Kontserdi eestvõttel lõpusirgele täna. Kultuurkapitali ja Eesti Kontserdi vahel sõlmitud lepingu kohaselt kannab maja eest hoolt Eesti Kontsert, ning Ernesaksa maja hakkab edasipidi olema Eesti külastavate välisinterpreetide majutuskohaks. Kõik numbritoad kannavad läbi aegade Eesti Rahvusmeeskoori dirigentidena tegutsenud väljapaistvate Eesti koorijuhtide nimesid.

Ernesaksa kabinetist esimesel korrusel on koostöös Teatri- ja Muusikamuuseumiga saanud mälestustuba, mille eksponaatidest peaks olema tunda Eesti Laulutaadi kohalolekut.

Tagasi