Uudised

Priit Kuusk. „Tenor Mati Turi laulab Wagneri ooperi peaosa Hollandis Enschedes“. – www.concert.ee, 10.10.2012

Tenor Mati Turi laulab Wagneri ooperi peaosa Hollandis Enschedes

Priit Kuusk, muusikaajakirjanik                                  
10. oktoobril 2012

Eesti tuntud laulja, tenor Mati Turi teeb Richard Wagneri ooperi „Jumalate hämarik“ peaosalise Siegfriedina kaasa Nationale Reisopera uuslavastuse kogu etenduste sarja 30. septembrist kuni 16. oktoobrini, etenduspaigaks on Enschede Wilminktheater Hollandis.

Richard Wagneri tetraloogia „Nibelungide sõrmus“ viimase ooperi „Jumalate hämarik“ esietendus toimus Hollandis Enschedes 30. septembril Mati Turiga Siegfriedi peaosas. Seda suurt tsüklit nimetatakse Hollandis „Enschede Ring'iks“.

Lavastuse on teinud Antony MacDonald, dirigeerib Ed Spanjaard. Eriti viimane on Hollandis ja kaugemalgi tuntud nüüdismuusika interpreedina, eeskätt uue muusika ansambli Nieuw Ensemble kunstilise juhina Amsterdamis. Ansambel on käinud ka meie NYYD festivalil Tallinnas, aga Ed Spanjaard on toonud Amsterdamis Atlas Ensemble'iga 2007. aastal esiettekandele ka Toivo Tulevi teosoe „In You, Void of Yourself“.

Wagneri    „Jumalate hämarik“ on hollandlaste oma tuntud ooperitrupi Nationale Reisopera uus etendus ja kõik selle kuus õhtut toimuvad Enschede Wilminktheateris. Suur Wagneri ettevõtmine on väga populaarne ning etendused on peaaegu kõik välja müüdud. Ooperis teeb kaasa Stara Zagora ooperiteatri koor ning mängib Het Gelders Orkest.

Ka „Jumalate hämarik“, nagu kõik teised tetraloogiasse kuuluvad, on väga pikk ooper ning selle proloogi ja kolme vaatuse muusika kestab rohkem kui neli tundi, lisaks vaheajad. Esietenduse järel, mis algas kell 2 päeval, toimusid etendused veel 3., 6. ja 9. oktoobril juba algusega kell 4 pärastlõunal ning jäänud on veel kaks etendust 13. ja 16. oktoobril. Pärast esietendust jõudis Mati Turi korraks Tallinna, et tulla vastu võtma Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiat rahvusvahelisel muusikapäeval.

Aasta tagasi, sügisel 2011, debüteeris Mati Turi Enschedes sama trupi uuslavastuses Wagneri ooperi „Siegfried“ peaosalisena.

Novembrikuu algul laulab Mati Turi taas „Vanemuises“ Henry Purcelli ooperis „Haldjakuninganna“. 24.  novembril toimub Eesti Kontserdi korraldusel aga Mati Turi soolokontsert Martti Raide klaverisaatel Estonias, kus on kavas Franz Schuberti, Ferenc Liszti ja Sergei Rahmaninovi soololaulude ja romansside kõrval ka Mart Saare ja Ester Mägi loomingut. Enne seda esinetakse 22. novembril Pärnu Kontserdimajas.

Tagasi