Uudised

Lehte Ilves. „Haapsalu linnaorkester pidas viiendat sünnipäeva“. – Lääne Elu, 13.03.2001

Lehte Ilves. „Haapsalu linnaorkester pidas viiendat sünnipäeva“. – Lääne Elu, 13.03.2001

Viie aasta eest purisuusa MMi lõpubanketiks Centrali restoranis kokku tulnud Haapsalu kammerorkester tähistas pühapäeval oma 5. sünnipäeva, orkestri kaugemad plaanid ulatuvad aga aastasse 2004.

1996. aasta 1. märtsil esimest korda esinedes ei olnud dirigent, Haapsalu muusikateatri tollane juht Jüri-Ruut Kangur orkestri pikaealisuses kuigi kindel. Kultuurivaldkonna rahanappus oli ja on üldteada.

"Haapsalu linnavalitsus on meid jõudumööda toetanud, aga anname endale aru, et üleval ei saa ta meid pidada," tunnistas Kangur. "Meid on aidanud ka Kultuurkapital ja kultuuriministeerium."

Orkestri esimese aasta eelarve 100 000 kr on nüüdseks kasvanud ligi kaks korda. Sedamööda on kasvanud ka repertuaar ja esinemiste arv.

Esimesel korral vaid nelja palaga üles astunud orkester andis iseseisva täispika kontserdi peagi, 26. aprillil Wiedemanni gümnaasiumi saalis. Viie tegutsemisaasta järel on repertuaaris üle 150 teose, nende seas mitukümmend suurvormi.

Orkestri repertuaaris on palju ka peadirigendi Jüri-Ruut Kanguri loomingut.
"Olen üritanud endas ühitada dirigenti ja heliloojat," tunnistas Eesti muusikaakadeemias koori- ja orkestrijuhtimist ning kompositsiooni õppinud Kangur. "Kui kirjutan midagi, saan kohe koori või orkestriga ette kanda."

Jüri-Ruut Kangur juhatab ka Estonia Seltsi segakoori ja Eesti Poistekoori.

2000. aasta algusest kannab Haapsalu kammerorkester Haapsalu linnaorkestri nime.

Pühapäeval tähistas orkester oma 5. sünnipäeva Wiedemanni gümnaasiumi saalis kahe tunni pikkuse läbilõikekontserdi ja piduliku koosviibimisega.

"Uusi mõtteid ja julgeid ideid," soovis maakonna kultuurijuht Marju Viitmaa orkestri peadirigendile Jüri-Ruut Kangurile.
"Tänane muusika on meie südameid liigutanud. See pakkus nii õrna kui ka dramaatilisi elamusi," tunnistas Lia Salumäe, kelle tütar Mirjam mängib orkestris viiulit.

Kangur pidas publikult sooja vastuvõtu saanud sünnipäevakontserti õnnestunuks.

"Prooviaeg jääb alati üürikeseks, sellepärast on kontserdi pärast ikka mure," sõnas ta.
Kuigi pooled orkestrandid on haapsallased, tehakse proovi siiski Tallinnas, sest muusikud on oma elu Tallinnas sisse seadnud. Sünnipäevakontserdil esinenud 28 muusikust on enamikul muusikaline kõrgharidus, kuus orkestranti on seda omandamas, mitu õpib magistrantuuris.

Kontserdil tegi kaasa tromboonisolist Daniel Vistam Rootsist.

Suvel esineb orkester Lihulas kirikumuusikapäevadel, Haapsalus osaleb Viiulimängude festivalil, nagu varasemailgi aastail. Kontserdid on kavas Saaremaal, Nissis jm. Detsembris on koos Haapsalu kirikukooridega kavas Händeli "Messiase" osaline ettekanne.

Tuleval aastal tahab orkester Eestis koos Rootsi kooridega ette kanda Mozarti "Requiemi". Estonia laevahuku 10. aastapäevaks 2004 on orkestril kavandatud aga Rootsi-turnee, kus esitab Jüri-Ruut Kanguri "Requiemi".

Tagasi