Uudised

„Heljo Sepp võitis kümne riigi kandidaadid“. – Päevaleht, 12.05.1938

Heljo Sepp võitis kümne riigi kandidaadid

"Eksamid, mis paremuse järjekorda pidid tõestama, kestsid kaks päeva, toimudes viieliikmelise komisjoni ees, kuhu kuulusid Londoni muusikaeksperdid ja õppejõud. Kandidaadid kutsuti üksteise järel halli, kus viis kohtunikku istet olid võtnud ja ükskõiksete nägudega klaveri taha asuvaid kandidaate fikseerisid.
Heljo Seppa esimesed enda poolt valitud palad - Bach ja Beethoven, - olid peagi läbi mängitud, kohtunike rahuldudes juba mõne minuti jooksul. Liszti "Campanella" läbi saali kõlades tõusid aga mõned zhürii liikmed juba üles ja asusid klaveri juurde vaatama, kuidas noore kunstniku sõrmed väledalt töötasid. Liszti "12-nda rapsoodia" juurde jõudes, olid aga kõik hindajad juba klaveri ümber kogunenud. Lõpetades Heino Elleri 2-se ja 6-da prelüüdiga, oli eksami esimene osa läbi ning zhürii liikmed hakkasid huviga Heljo Seppa sõrmede pikkust ja käemusklite tugevust mõõtma.
Preili Seppal tuli nüüd seljaga klaveri poole istuda ning eksami komisjoni esimehe poolt mängitavaid toone nimetada, mis peagi ta absoluutsest kuumisest tunnistust andis. Suurepäraselt õnnestus ka otse lehelt mängimine, a prima vista, nagu seda nimetatakse, ning selleks oli üks Cyrill Scotti etüüde. Järgmisena tuli tal üks pala transponeerida, s.o. tooni võrra madalamalt mängida kui nootides näidatud. Ka selle katse sooritanud, istus eksamineeriv professor klaveri taha ning hakkas mängima, kusjuures Heljo Sepp igakord ütlema pidi, kui professor helitõusu muutnud oli. Vigadeta õnnestus tal ka muusikaliste fraaside järelemängimine. Viimases osas mängis eksamineerija ette muusikalise teema, mille H. Sepp valsiks pidi improviseerima, mis väga hästi korda läks.
Eksamid läbi, korraldati võitja auks rida vastuvõtte, milledest ka Eesti saadik ja proua A. Schmidt osa võtsid, ning pidulikul diplomi üleandmisel öeldi nii mõnigi sügav kompliment Eestile, kust nii suurte annetega ja muusikalise haridusega noor kunstnik on võrsunud."

Eesti tutvustajana Londonis (1938). Lõuna-Eesti, 20. mai, lk. 3.

Tagasi